|

Cum să calmezi mâncărimea cauzată de dermatita atopică?

Dermatita atopică, sau eczema atopică, este cel mai comun tip de eczemă [1], iar cel mai frecvent simptom al dermatitei atopice este mâncărimea, care poate fi severă [2]. În acest articol, vom explora metodele prin care putem reduce disconfortul și mâncărimile asociate cu această afecțiune. 

Folosește o cremă emolientă anti-mâncărime

Produsele emoliente ajută la reținerea și refacerea umidității epidermice, reduc severitatea bolii și prelungesc intervalul dintre puseuri și ar trebui utilizate ca terapie principală pentru puseuri și întreținere [3]. De exemplu, crema anti-mâncărime A-Derma Exomega poate reduce uscăciunea, calmează roșeața și iritația pielii, oferă o senzație de confort și reduce mâncărimea. 

Crema este formulată pentru a fi utilizată zilnic, având efect de calmare care necesită doar o singură aplicare pe zi. Totodată, contribuie și la diminuarea frecvenței puseurilor de atopie. Eficacitatea sa ajută la reducerea uscăciunii pielii, datorită faptului că este emolientă. Aceasta întărește bariera cutanată și reechilibrează microbiomul pielii. 

Textura sa bogată, dar non-grasă și nelipicioasă, face aplicarea plăcută și confortabilă. Prin menținerea pielii hidratate și protejate, crema ajută la prevenirea recurenței mâncărimii și a celorlalte simptome neplăcute ale dermatitei atopice.

Hidratează-ți pielea cu o cremă emolientă după baie sau duș

Baia regulată ajută la hidratarea și curățarea pielii prin îndepărtarea scuame, crustelor, bacteriilor, alergenilor și iritanților. În general, se recomandă o baie o dată pe zi cu apă călduță, limitată la cinci până la zece minute [3]. 

Folosește produse de curățare pentru pielea uscată și cu tendință atopică. Usucă pielea umedă prin tamponare și aplică produse emoliente în termen de trei minute de la baie pentru a ajuta la sigilarea umidității [3].

Poartă haine răcoroase, cu textură netedă

Evită hainele aspre, strâmte sau care zgârie. De asemenea, pe vreme caldă sau în timpul exercițiilor fizice, alege haine ușoare care permit pielii să respire. Când speli hainele, evită detergenții agresivi și balsamurile de rufe adăugate în timpul ciclului de uscare [4].

Redu stresul și anxietatea

Stresul și alte tulburări emoționale pot agrava dermatita atopică. Fiind conștient de stres și anxietate și luând măsuri pentru a îți îmbunătăți sănătatea emoțională, îți poți ajuta și pielea [4]. Acestea pot include:

  • practicarea meditației și relaxării: încorporarea tehnicilor de meditație și relaxare în rutina zilnică poate ajuta la reducerea stresului. Exemple includ: exerciții de respirație profundă, meditație mindfulness, relaxare musculară progresivă [5];
  • exerciții fizice regulate: activitatea fizică regulată poate reduce stresul, îmbunătăți starea generală de bine și duce la mai puține puseuri. Poți încerca: yoga, înot, mers pe jos [5];
  • somn adecvat: asigurarea unui somn odihnitor în fiecare noapte și menținerea unui program de somn constant pot ajuta la reducerea nivelului de stres [5].

Nu te scărpina

În loc să te scarpini când te mănâncă pielea, încearcă să apeși sau să tamponezi zona. Acoperă zona care te mănâncă dacă nu poți să te abții de la scărpinat. Păstrează-ți unghiile tăiate scurt. Pentru copii, poate fi util să le tai unghiile și să le pui șosete sau mănuși pe timpul nopții [4].

Evită, pe cât posibil, factorii declanșatori

Identificarea și evitarea iritanților și a factorilor declanșatori este un pas esențial pentru prevenirea puseurilor de dermatită atopică. Factorii iritanți comuni includ [5]:

  • alergeni [5];
  • produse parfumate [5];
  • anumite țesături [5]. Lâna și materialele sintetice — cum ar fi poliesterul și nailonul — pot provoca supraîncălzire, transpirație și iritații. Materialele naturale, cum ar fi bumbac, bambus, lyocell și mătase, sunt alternative bune [5];
  • temperaturi înalte și scăzute [5];
  • transpirația [5];
  • animale de companie [5]. Dacă ai animale de companie, îngrijirea regulată poate reduce năpârlirea și mătreața [5];
  • acarieni [5]. Spălarea regulată a lenjeriei de pat cu apă fierbinte și utilizarea huselor anti-alergeni pot ajuta la reducerea expunerii la acarieni [5];
  • anumite alimente [5].

Disclaimer: Informațiile din acest articol sunt oferite doar în scop informativ și nu constituie sfaturi medicale. Consultă un medic pentru un diagnostic și un plan de gestionare a simptomelor personalizat. 

Bibliografie: 

1. NIAMS. “Atopic Dermatitis.” National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, 2022, www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis;

2. “6 Types of Eczema: Symptoms and Causes.” Www.medicalnewstoday.com, 5 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/322435;

3. Frazier, Winfred, and Namita Bhardwaj. “Atopic Dermatitis: Diagnosis and Treatment.” American Family Physician, vol. 101, no. 10, 2020, pp. 590–598, www.aafp.org/pubs/afp/issues/2020/0515/p590.html;

4. Mayo clinic. “Atopic Dermatitis (Eczema) – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/diagnosis-treatment/drc-20353279;

5. Meara Withe. “How to Prevent Atopic Dermatitis Flare-Ups.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 21 Nov. 2023, www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-prevent-atopic-dermatitis-flare-ups.